HomeBerichtenNieuwsIn memoriam Joke Oosterbroek

Reacties

In memoriam Joke Oosterbroek — 1 reactie

 1. Joke was voor mij ook erg inspirerend en wat onverstoorbaarheid en doorzettingsvermogen betreft echt een rolmodel. We hebben in CZT-verband en buiten uit op eigen initiatief samen gezeild, in het begin met Riëtte erbij. Nadien, toen Riëtte haar eigen zeilboot AURA had, zijn we onder ons twee erop uit getrokken. Ik was ook altijd zo opgewekt na een uitje met Joke. Mijn dochter Els, toen ik haar dit verdrietig bericht meedeelde, vroeg me meteen of ik haar familie namens haar zou willen condoleren.
  Mijn dochter wist hoeveel die gezamenlijke zeiltochten op de Libertijn met Joke voor mij betekende.
  Aanleggen in de sluizen, voor haar die lussen voorbereiden, zij deed het achteraan wel alleen; doe jij maar vooraan de landvasten.
  Haar navigatie was goed berekend en werd meerdere malen nadien nog gecheckt of alles nog klopte met de huidige weersomstandigheden;
  In het begin was het vertrekken vanuit Franeker.
  Als je een tocht met de CZT meedeed op haar Libertijn, diende je twee dagen extra te tellen om tot in Enkhuizen op tijd op de schippersvergadering te geraken.
  Als Belg, die gewoon was om op de Noordzee te varen, waren die tochten binnendoor in Friesland een echte ontdekking.
  Tot mijn verbazing wist ik zelfs niet dat je met je mast van de zeilboot, kunt vastlopen tegen de takken van bomen. Ik in paniek natuurlijk, maar Joke bleef er altijd heel rustig bij.
  Zelfs toen met die schade aan de Libertijn tijdens het vastlopen tgv motorpech op het drukbevaren Wilhelminakanaal. Een probleem werd lachend met positiviteit en vleugje humor naverteld.
  De Libertijn is een vrouwvriendelijke boot, alles goed hanteerbaar. Geen extra mankracht nodig.
  De Libertijn heeft een inklapbare kiel van 1.40 tot 90cm, net zoveel diepgang als bij een BM-ertje (16 kwadraat). Ideaal voor het zeilen op het wad , ook voor de smalle geultjes voor de Duitse Waddeneilanden.
  We zijn drooggevallen voor Just, droogvallen voor Schiermonnikoog, Die belevenis was een avontuur voor mij dat ik voor geen geld van de wereld wil missen.
  Mij meer waard dan gelijk welk attractiepark in België.
  “Ja hoor havenmeester , hier alles dik in orde”, hoor ik Joke nog steeds zeggen, toen we drooglagen bij ebstroom in een smal geultje aan lager wal voor de haven van Schiermonnikoog.
  “We wachten wel tot vanavond 23 uur tot het weer vloed wordt”.
  Koken op het spiritusvuurtje met een boot onder helling was een hele onderneming.
  Als een kastje opentrok viel alles op jouw hoofd.
  De Belgisch- Limburgse asperges hebben moeten wegkieperen;.
  Haar overheerlijke eenpansgerecht stond dan in zo een situatie voor die dag op het menu. Joke kon echt++ lekker koken, zelfs als de Libertijn er helemaal schuin bijlag.
  Joke was ook praktisch. Thermos heet water steeds klaarmaken voor vertrek, zodat we onderweg snel thee of instant-soep konden maken.

  Telkens ik thuis een probleem ondervond, dacht ik aan Joke. Zij pakte het aan. Zo leerde ik van haar: Je kunt bij motorpech een monteur laten komen en die doet de klus binnen een uur in orde; terwijl ikzelf er een ganse dag voor nodig had om uit te zoeken….maar ik heb wel ondertussen weer wat bijgeleerd !

  Wat Margaret schrijft “ Haar passie voor zeilen versterkte bij mij de wens om tot op hoge leeftijd te kunnen zeilen. Haar liefde voor het zeilen en  haar deskundigheid heeft ze rijkelijk en gastvrij gedeeld met haar naasten, binnen de CZT en andere zeilgroepen.
  Je mocht bij Joke ook jezelf zijn, nu en dan gaf ze wel eens commentaar.
  Ja die ADHD van jou is gewoon erfelijk, Maddy. Minder met je verstand bezig zijn. Leer gewoon te voelen; te genieten. Je hoeft niet steeds te babbelen. Ze bedoelde het goed en de opmerking werd me liefdevol verteld. Oh wat vond ik jou een fijn mens . Je zegt het rechtuit en eerlijk oprecht. Dat waardeer ik enorm en dat versterkte zelfs onze vriendschap. De naam Friendship heeft voor mij een extra betekenis.
  Lieve Joke,
  dank om je te mogen kennen.
  We gaan je missen. Onze gesprekken over ons werk vroeger, de kinderen, het leren schaatsen van haar kleinkinderen, het Oma-zijn…..
  Vaar wel naar de overkant. Het ga je goed Joke
  Je blijft voor altijd in mijn hart als een toffe zeilvriendin, goede schipper, zorgzame moeder en oma.

  Maddy

Geef een reactie

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>